Plukken, wassen, blazen en verwerken

Olijven oogst

Olijven – we love them! En van de bomen ook. Want wij weten dat de beste bomen ook de beste olijven geven. En daar maken wij de lekkerste olijfolie van. De olie komt van olijfgaarden uit heel Italië, en is gemaakt door boeren die met kennis, plezier en respect voor Moeder Natuur hun producten maken. Hoe verschillend onze boeren, hun bomen en hun olijven ook zijn, een paar dingen doen ze allemaal hetzelfde. Zo worden onze olijven met de hand geplukt, geblazen en gewassen. Ben je benieuwd hoe de boeren dit doen? Neem een klein inkijkje in de olijven oogst en hoe we onze olijfolie maken.

Olijven oogsten

Olijven hand geplukt

De olijven pluk

Begin november start meestal de olijvenoogst. De boeren plukken de olijven met de hand en dat is nog niet zo makkelijk. Je moet precies de juiste, rijpe en gezonde olijven eruit zoeken, en dat terwijl je in evenwicht moet kunnen blijven op een dun laddertje van eikenhout. Het wil dan ook weleens helpen om de olijfboom heel voorzichtig heen en weer te schudden, vaak komen de olijven dan zo uit de boom vallen. Als ze uit de boom vallen is het belangrijk dat ze niet op de grond vallen. Het is namelijk zo dat de olijven de geur opnemen van hun omgeving. Als de olijf op de grond terecht komt, neemt hij de geur van aarde op. Daarom leggen de boeren netten neer. Zo behoudt de olijf zijn eigen geur, én het is heel handig om de olijven in één keer bij elkaar te rapen.

Het is hard werken en je krijgt er flinke triceps van, maar het is erg leuk om te doen

Olijven oogst Puglia

Het telen van olijven

Olijven plukken, wassen, blazen

Met de hand plukken betekent dat je de olijven niet beschadigt, en je de perfect rijpe olijven er tussenuit kunt zoeken, en dat is natuurlijk essentieel voor de kwaliteit. Na de pluk worden de olijven gelijk schoon geblazen en gewassen. Dat zorgt ervoor dat er geen steentjes, zand of blaadjes tussen zitten, en je kunt nog even de laatste beschadigde olijven er tussenuit vissen. Het mooie van het wassen is dat olie en water niet mengen, dus dat water zeef je er later zo weer uit.

Olijvengaard

Van olijf tot olie

Olijven persen

De olijven worden binnen zes uur na oogst verwerkt. Hoe eerder je dat doet, hoe meer smaak je behoudt. Olijven oxideren nogal snel, en dus is haast geboden. Bij het persen gebruiken we geen druk of water, maar de geplukte olijven draaien we langzaam door een passe-vite (je kent ze wel, die je voor je tomatensoep gebruikt), zodat we de pitten eruit kunnen zeven en de temperatuur niet te hoog oploopt. Daarna draaien we in een slow juicer de olie uit de pulp. Wat je over houdt is een 100% natuurlijk olijfolie.